Veiligheidscoördinatie (VC)
Wanneer heb ik een veiligheidscoördinator nodig?
Er is een veiligheidscoördinator nodig als u gedurende de looptijd van uw bouwproject meer dan één aannemer op de werf nodig hebt. Let hierbij op: een leverancier van bouwmaterialen of van stortklaar beton wordt ook beschouwd als een aannemer. Ook de bedrijven die de nutsvoorzieningen aansluiten worden aanzien als aannemers.
Wie stelt een veiligheidscoördinator aan?
Bouwt u minder dan 500m²?
De architect begeleidt de bouwheer bij het aanstellen van een veiligheidscoördinator of,
De bouwheer mag ook zelf op zoek gaan naar een veiligheidscoördinator of,
Indien er geen architect is dan moet de eerste aannemer die werken gaat uitvoeren op de werf in samenspraak met de bouwheer een veiligheidscoördinator aanstellen.
M.a.w. een aannemer mag geen werken aanvangen zonder dat er een veiligheidscoördinator is aangesteld. Indien er een architect is, dan tekent hij altijd mee op het contract met de veiligheidscoördinator.
Bouwt u meer 500 m²?:
De bouwheer stelt de veiligheidscoördinator aan.
In welke fase van het bouwgebeuren wordt een veiligheidscoördinator aangesteld?
De veiligheidscoördinator wordt aangesteld als de voorontwerpen klaar zijn en de architect aanvangt met het tekenen van het definitieve plan.
Wat moet een veiligheidscoördinator doen?
In de ontwerpfase:
- Opmaken van een V&G-plan (veiligheids- en gezondheidsplan). Dit bevat aanbevelingen en adviezen die eigen zijn aan de betreffende werf en aan de werfomgeving, zoals constructies die speciale preventie en/of veiligheidsmaatregelen vragen, aanwezigheden van scholen, ziekenhuizen, woonwijken, … in de omgeving van de werf. Er wordt gekeken naar de bereikbaarheid van de werf, moet er rekening gehouden worden met markten, kermissen of andere organisaties, moet er rekening gehouden worden met het spitsuur. Al deze dingen worden op voorhand bekeken en worden in adviezen geformuleerd en in het lastenboek opgenomen, zodat de eventuele aannemers op voorhand weten wat er zich afspeelt op en in de omgeving van de werf en hiermee rekening kunnen houden, zowel in hun prijsopgave als in de goede praktijk van de werf.
- Openen van het CD-boek (coördinatiedagboek). Dit is een boek waarin alle correspondentie en documenten betreffende veiligheid en gezondheid genummerd worden bijgehouden (verslagen, mails, brieven…).
- Openen van het PID (post- interventiedossier). Hierin worden aanbevelingen en adviezen gegeven in verband met het veilig gebruiken en onderhouden van een gebouw, aanbevelingen die ook nuttig zijn bij een eventuele latere verbouwingen of bij het afbreken van het gebouw. Dit dossier hoort bij het gebouw te blijven zolang als het gebouw bestaat. M.a.w. als het gebouw van eigenaar verandert, moet dit dossier worden overgedragen aan de nieuwe eigenaar.
In de uitvoeringsfase:
- Eventueel, na overleg met de aannemers, het Veiligheids- & Gezondheids- plan aanpassen.
- Uitvoeren van werfbezoeken. Tijdens werfbezoeken wordt nagegaan of er wordt gewerkt zoals in het V&G-plan is voorop gesteld en of de wet op welzijn, de Codex en het ARAB wordt nageleefd. Hiervan wordt een verslag met adviezen gemaakt en bezorgd aan de betrokken partijen. (aannemer(s), architect en bouwheer).
- Bijhouden van het Coördinatiedagboek.
- Aanvullen van het Post-Interventiedossier
- Bij ingebruikname van het gebouw worden al deze documenten overgedragen aan de bouwheer.