EPC

Gaat u een woning/ appartement verkopen of verhuren?

Niet zonder Energie Prestatie Certificaat!

Energie Prestatie Certificaat

 

Gaat u een woning verkopen of verhuren?

Vanaf 1 november 2008 is het Energie Prestatie Certificaat (EPC) verplicht bij de verkoop van huizen en appartementen en vanaf 1 januari 2009 ook voor alle huurwoningen.

Het EPC moet opgesteld worden door een energiedeskundige type A die daarvoor door de Vlaamse overheid werd erkend. Zo krijgen de koper en huurder een idee van hoe energiezuinig een woning is.

 

 

Een woning kopen of huren?

Met het EPC weet u meteen of u energiezuinig woont.
Natuurlijk zijn locatie, ruimte en prijs heel belangrijk bij uw zoektocht naar een nieuwe woning, ongeacht of u nu huurder of koper bent. Maar zou u ook niet graag op voorhand weten hoeveel energie de woning verbruikt die u op het oog hebt? Zeker met de alsmaar stijgende energieprijzen. Met een EPC kunt u inschatten hoe energiezuinig een woning is. En ook dat kan de doorslag geven bij het kiezen van een nieuwe woning.
Dankzij een Europese richtlijn uit 2002 moeten immers alle gebouwen die verkocht of verhuurd worden, voortaan voorzien zijn van een energierapport: het Energie Prestatie- Certificaat. Met die richtlijn wil de Europese Unie actief meehelpen aan de vermindering van de uitstoot van broeikasgassen en zo tegemoetkomen aan de doelstellingen van het Kyotoprotocol.

Welke woningen moeten een EPC krijgen?

Het EPC is verplicht voor alle woningen, appartementen, studio’s, sociale woningen,... die verkocht of verhuurd worden. Kortom, voor alle wooneenheden die autonoom kunnen functioneren.

Zo ziet het Energie Prestatie Certificaat eruit

Op het Energie Prestatie Certificaat staan een aantal administratieve gegevens. Daarnaast bevat het ook de energiescore die de woning behaalt, wie het rapport heeft opgesteld, tips om nog energiezuiniger te wonen enzovoort.

Het EPC stap voor stap

Bij wie moet de verkoper of verhuurder het EPC aanvragen?

Als u eigenaar bent van een koop- of huurwoning, stelt u een erkende energiedeskundige type A aan. Dat is een energiedeskundige die door de Vlaamse overheid gemachtigd is om een energierapport op te maken. Als erkende energiedeskundige type A kan VEM-CO u hiermee bijstaan.

 

Wat doet de energiedeskundige?

Een energiedeskundige type A komt eerst ter plaatse de woning inspecteren. Hij kijkt daarbij naar het dak, de muren, de vloer, de ramen, de deuren, de gebruikte isolatiematerialen, de verwarmingsinstallatie ... . Daarna stopt de energiedeskundige alle gegevens in een speciaal softwareprogramma om de energiescore te berekenen en het EPC op te maken. Hij ondertekent dan het EPC en overhandigt het aan de eigenaar van de woning. De opmaak van een EPC neemt gemiddeld ongeveer een halve dag in beslag.

Wie krijgt het EPC bij verhuur en bij verkoop?

Bij verkoop van een woning wordt het originele EPC overhandigd aan de nieuwe eigenaar. Vanaf begin 2009 is in de notariële akte daarover ook een speciale clausule opgenomen. Bij verhuur krijgt de huurder alleen een kopie van het EPC, niet het originele rapport.

Wat heeft de huurder of koper aan het EPC?

Dankzij het EPC weet u als koper of huurder meteen hoe energiezuinig de woning is, wat het natuurlijk makkelijker maakt om een definitieve keuze te maken. U kunt dan immers inschatten hoe duur de woning zal zijn qua energieverbruik. Op een EPC staan ook heel wat tips en aanbevelingen om energiezuiniger te wonen. Zo weet u welke investeringen u kunt doen om uw nieuwe woning nog energiezuiniger te maken.
In Vlaanderen zijn er nog te veel huizen die niet of onvoldoende geïsoleerd zijn.

 

Hoelang is een EPC geldig?

Het Energie Prestatie Certificaat is tien jaar geldig, ook als het gebouw opnieuw verkocht of verhuurd wordt. Als u energiebesparende investeringen hebt gedaan in de woning, is het als verhuurder of verkoper interessant om een nieuw EPC te laten opmaken. De woning krijgt dan immers een betere score en wordt daardoor interessanter op de markt.

 

Wat indien ik geen EPC heb?

Zoals hoger vermeld, heeft u een EPC nodig wanneer u een woning wil verkopen of verhuren. Zodra u een woning te koop of te huur aanbiedt, moet u hiervoor over een energieprestatiecertificaat beschikken. Bij verkoop wordt een clausule met betrekking tot het EPC opgenomen in de notariële akte. De notaris heeft verder een meldingsplicht aan het VEA (Vlaams Energieagentschap) indien het EPC afwezig blijkt.
Ook bij verhuur heeft u vanaf het moment dat u de woning te huur aanbiedt een EPC nodig. Controle wordt steekproefsgewijs uitgevoerd, en bij afwezigheid van het EPC kan het VEA u dagvaarden en een boete opleggen van 500 tot 5000 euro.

VEM-CO BVBA

Een jong en dynamisch consultancy bureau in milieu en veiligheid.
Wij bieden u een uitgebreid pakket aan van diverse diensten zoals:

  • QHSE / Safety management
  • Ondersteuning Interne Preventiedienst
  • Energieprestatie certificaten (EPC)
  • Veiligheidscoördinatie (VC)
  • Machineveiligheid / Risicoanalyse
  • Brandveiligheid en Milieu

Competentie consultants

  • Preventieadviseur Niveau 1
  • Milieucoördinator Niveau A
  • Veiligheidscoördinator Niveau A
  • Energiedeskundige Niveau A
  • Certified Expert in Machine Safety
  • Master in Real Estate Management
  • BOSIET (Basic Offshore Safety Induction & Emergency Training)
  • VCA-VOL

Onze consultants scholen zich continu bij.

Contact gegevens

Adres:

Bredestraat 46
1880 Kapelle-op-den-Bos

Email: 

Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

GSM:

+32 (0) 471 37 97 94

Snelle vraag

Login